Er tanker toldfrie?

Med nedenstående vil jeg give dig del i, hvad jeg selv har erfaret. Du kan tage det til dig eller du kan glemme det. Det er helt op til dig.

Er tanker toldfrie? Svaret er: NEJ, tanker er langt fra toldfrie. Med dine tanker skaber du nemlig dine følelser. Det er tanker, der skaber alle de følelser, du har, både gode og dårlige.
Livet skabes indefra og ud.
Måske lyder det skørt, men hvis du kigger efter, vil du formentlig opdage, at det ikke er så skørt endda. Vi er nemlig med vores tanker i stand til at skabe både helvede og himmel på jord!

En ulykke kan ødelægge dig, og en ulykke kan gøre dig stærkere.
Hvorfor? Hvis nøjagtig den samme ulykke sker for tre forskellige personer – lad os for letheds skyld sige kvinder - som sidder fuldstændig på samme måde i bilen på det samme sæde i den samme bil som påkøres bagfra med samme hastighed og på samme sted, vil de tre kvinder højst sandsynligt reagere på tre forskellige måder efter ulykken.
(Scenariet er selvfølgelig aldeles urealistisk, men jeg håber, du alligevel er med).

Den ene siger to år efter, at ulykken har ødelagt hendes liv, og at hun har det særdeles dårligt med mange alvorlige symptomer. Hun er meget passiv i hverdagen, fordi hun har erfaret, at visse bevægelser eller gøremål giver forøgede smerter og andre symptomer, og derfor forsøger hun helt at undgå disse bevægelser eller gøremål. Hun tager stærk smertestillende medicin (Morfin) for at klare hverdagen. Hendes liv er gået helt i stå. Hun arbejder ikke og hendes sociale liv er gået mere eller mindre i stå.

Den anden kvinde siger, at hun har mange alvorlige symptomer, men at hun har besluttet ikke at lade ulykken ødelægge hendes liv. Hun ser stort på sine symptomer, forsætter med at arbejde, dyrke sport, sit sociale liv og sin familie. Hun tager stærk smertestillende medicin for at kunne klare det hele, og hun tager alt for ofte ekstra medicin. En skønne dag bryder hun sammen. Hendes krop siger helt fra. Hun sygemeldes på fuld tid og kommer aldrig tilbage i arbejde igen. Hun fortsætter dog med at leve livet, når hun har overvundet følgerne af den sidste overanstrengelse. Hun overskrider igen og igen sine grænser (smertegrænse, energigrænse etc.), og sådan fortsætter hun indtil den dag, hendes krop ikke mere.

Den tredje siger også, at hun har mange alvorlige symptomer, men at hun har besluttet ikke at lade ulykken ødelægge hendes liv. Hun forsøger at være aktiv uden at forcere eller overskride sine grænser. Hun har prøvet sig frem mht. både træning og behandlinger og fundet noget, der hjælper, men afsøger jævnt tit nye måder at træne på og nye behandlingsmetoder. Og mht. at de bevægelser, hun har oplevet, forværrer hendes smerter og andre symptomer, udfordrer hun dem med mellemrum med henblik på at finde ud af, om det har forandret sig, hvad det ofte har. Hun tager også stærk smertestillende medicin (Morfin). Også her afsøger hun grænserne. For hun ved, at stærk medicin er vanedannende og kan føre til, at kroppen har brug for endnu mere medicin. Derfor gør hun det, at hun to gange om året trapper lidt ned i dosis. Hun har da opdaget, at hun kan undvære så stor dosis, og derfor ved hun med sig selv, at hun vil kunne undvære den stærke smertestillende medicin helt på sigt. Hun ved bare ikke hvornår.

Er det realistiske scenarier? Ja, det tror jeg, det er. For jeg har fundet ud af, at det er de tanker, vi hver især tænker om situationen, der er afgørende for, hvordan vi har det. Vores tanker skaber med andre ord vores liv.
Jeg siger ikke, at man skal tænke positivt hele tiden. Jeg siger faktisk kun, at man ikke skal lytte så meget til de mellem 40.000 og 90.000 tanker, vi alle tænker i løbet af en dag. Tankerne kommer automatisk uden, at du gør noget for det, men du har din frie vilje til at vælge, om du vil forfølge dem eller lade være. Mange af tankerne, som fx bekymringstanker, er ikke værd at forfølge.

Lad os tage endnu et eksempel:
Har du meget slemme smerter en dag, kan dine tanker fortæller dig, at det er virkelig slemt i dag, og både strengt og meget synd for dig. Du bekymrer dig meget samtidig med at tankerne gerne vil have dig til handle. De fortæller dig fx, at du skal tage noget mere smertestillende medicin, sidde helt stille og aflyse alt. Desværre er der intet af det, der virker. Du får mere og mere ondt, og du får også mere og mere ondt af dig selv. Du er havnet i en negativ spiral.  

Samme eksempel én gang til:
Har du meget slemme smerter en dag og dine tanker fortæller dig, at det er virkelig slemt i dag, kan du vælge at ignorere tankerne, for du ved, at det bare er tanker, og at de ikke gør dig noget godt, når du har det, som du har det. Tvært imod vil de kunne gøre det hele værre. Inderst inde ved du godt, at smerterne er, som de er, og at det ikke er noget, der fortsætter, for du har tidligere erfaret, at det altid bliver bedre igen. Derfor kan du vælge at fortælle dig selv, at det er, som det er fremfor at problematisere det og afvente bedring - fremfor at gribe til flere piller. Måske har du erfaring for, at musik kan aflede dig. Eller en god bog. Eller en film. Eller andet.
Vi har nemlig alle en indre visdom, som kan fortælle dig, hvad der er godt lige nu. Når den formår at trænge igennem dine mange tanker (det kræver ro), fortæller dig måske, at musik vil være godt for dig lige nu. Når visdommen taler, vil du føle stor ro omkring det, den fortæller dig vil være godt for dig, mens tanker, du selv tænker ofte skaber uro og ændringer af beslutninger med nye forslag til, hvad du kan gøre, som heller ikke virker.

Det er to helt forskellige eksempler på, hvordan du kan gribe det an.
Dykker du ned i smerten, risikerer du at forværre din smerte ved at skabe lidelse oven i smerten. Det behøver du ikke, hvis du lader være at lytte til dine tanker. Forsøg i stedet at være i ro, så du kan høre din indre stemme, som – hvis den kan komme igennem – vil fortælle dig, at alt er, som det skal være, og at det bliver bedre igen.

Ovenstående bygger på mine egne erfaringer. Mit liv er blevet både bedre og lettere efter, at jeg har fået øjnene op for, at jeg selv skaber mit liv. Livet skabes indefra og ud.


P.S. Tanker kan også skabe stress! Og søvnproblemer! Og ......
Prøv derfor at lægge mærke til, hvilke tanker du tænker, når du har andre problemer eller når du har dårlige følelser. Måske bliver du overrasket. 

Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE