Tanker er ikke toldfrie

Jeg vi her give dig del i, hvad jeg selv har erfaret som betydningsfuldt i mit liv. Tag det til dig eller glem det. Det er helt op til dig.

Er tanker toldfrie? Svaret er: NEJ, tanker er langt fra toldfrie. Med dine tanker skaber du nemlig dine følelser. Dine tanker skaber alle de følelser, du har. Både de gode og de dårlige.
Livet skabes med andre ord indefra og ud (og ikke udefra og ind, som vi måske tror).
Måske lyder det mærkeligt, men hvis du kigger efter, vil du formentlig opdage, at det ikke er så mærkværdigt endda. Vi er nemlig med vores tanker i stand til at skabe både helvede og himmel på jord!

En ulykke kan ødelægge dig, og en ulykke kan gøre dig stærkere.
Hvorfor? Hvis nøjagtig den samme ulykke sker for tre forskellige personer – lad os for letheds skyld sige kvinder - som sidder fuldstændig på samme måde i bilen på det samme sæde i den samme bil som påkøres bagfra med samme hastighed og på samme sted, vil de tre kvinder højst sandsynligt reagere på tre forskellige måder efter ulykken.
(Scenariet er selvfølgelig aldeles urealistisk, men jeg håber, du alligevel er med).

Den ene kvinde siger to år efter, at ulykken har ødelagt hendes liv, og at hun har det særdeles dårligt med mange alvorlige symptomer. Hun er meget passiv i hverdagen, fordi hun har erfaret, at visse bevægelser eller gøremål giver forøgede smerter og andre symptomer, og derfor forsøger hun helt at undgå alt det, hun har erfaret kan øge smerterne. Hun tager stærk smertestillende medicin (Morfin) for at klare hverdagen. Hendes liv er gået helt i stå. Hun arbejder ikke og hendes sociale liv er på stand by. 

Den anden kvinde siger, at hun - selv om hun har mange alvorlige symptomer - har besluttet ikke at lade ulykken ødelægge hendes liv. Hun ser stort på sine symptomer, forsætter med at arbejde, dyrke sport, sit sociale liv og sin familie. Hun tager stærk smertestillende medicin for at kunne klare det hele, og hun tager alt for ofte ekstra medicin. En skønne dag bryder hun sammen. Hendes krop siger helt fra. Hun sygemeldes på fuld tid og kommer aldrig tilbage i arbejde igen. Hun fortsætter dog med at leve livet, når hun har overvundet følgerne af den sidste overanstrengelse. Hun overskrider igen og igen sine grænser (smertegrænse, energigrænse etc.), og sådan fortsætter hun indtil den dag, hendes krop ikke kan mere.

Den tredje siger også, at hun har mange alvorlige symptomer, men at hun har besluttet ikke at lade ulykken ødelægge hendes liv. Hun forsøger at være aktiv uden at forcere eller overskride sine grænser. Hun har prøvet sig frem mht. både træning og behandlinger og fundet noget, der hjælper, men afsøger jævnt tit nye måder at træne på og nye behandlingsmetoder. Og mht. at de bevægelser, hun har oplevet, forværrer både smerter og andre symptomer, udfordrer hun dem med mellemrum med henblik på at finde ud af, om det har forandret sig, hvad det ofte har. Også hun tager - som de to andre kvinder - stærk smertestillende medicin (Morfin). Også her afsøger hun grænser. For hun ved, at stærk medicin er vanedannende og kan føre til, at kroppen har brug for endnu mere medicin. Derfor gør hun det, at hun to gange om året trapper lidt ned i dosis. Hun har på den måde på et tidspunkt (år efter ulykken) opdaget, at hun ikke behøver så stor en dosis smertestillende medicin længere. Det giver hende håb om, at hun vil kunne undvære den stærke smertestillende medicin på sigt. Hun erkender dog også, at ting tager tid.

Er det tre realistiske scenarier? Ja, det tror jeg, det er. For jeg har erfaret, at det er de tanker, jeg selv tænker om situationen, der er afgørende for, hvordan jeg har det. Jeg har prøvet at være alle tre eksempler på forskellige tidspunkter af mit liv efter ulykken.
Jeg kan nu med sikkerhed sige, at mine tanker skaber mit liv!
Jeg siger ikke, at man skal tænke positivt hele tiden. Jeg siger faktisk kun, at man ikke skal lytte så meget til de mellem 40.000 og 90.000 tanker, vi alle tænker i løbet af en dag og som uskyldigt dukker op. De kommer fuldstændig automatisk uden, at du gør noget for det, men vi har alle vores frie vilje til at vælge, om vil vil forfølge en tanke eller lade den ligge. Mange af tankerne, som fx bekymringstanker, og de er - efter min bedste overbevisning - ikke værd at forfølge.

Lad os tage endnu et eksempel, som jeg også selv har oplevet:
Har du meget slemme smerter en dag, kan dine tanker fortæller dig, at det er virkelig slemt i dag, og både strengt og meget synd for dig. Du bekymrer dig meget samtidig med at tankerne gerne vil have dig til handle. De fortæller dig fx, at du skal tage noget mere smertestillende medicin, sidde helt stille og aflyse alt. Men desværre er der intet af det, din hjerne foreslåer dig, der virker. I stedet får du mere og mere ondt, og du får også mere og mere ondt af dig selv. Du er havnet i en negativ spiral.  

Samme eksempel på en anden måde:
Har du meget slemme smerter en dag og dine tanker fortæller dig, at det er virkelig slemt i dag, kan du vælge at ignorere tankerne, for du ved, at det bare er tanker, og at de ikke gør dig noget godt, når du har det, som du har det. Tvært imod vil de kunne gøre det hele værre for dig. Inderst inde ved du godt, at smerterne er, som de er, at der ikke er noget at gøre ved dem, men du ved også, at det ikke er noget, der fortsætter, for du har tidligere erfaret, at det altid bliver bedre igen. Derfor kan du vælge at fortælle dig selv, at smerteren er, som de er fremfor at problematisere dem. Du kan være afventende fremfor at gribe til handling, som ofte kan være flere piller. Måske har du erfaring for, at musik kan aflede dig. Eller en god bog. Eller en film. Eller andet.

Vi har alle en indre visdom/mavefornemmelse, som kan fortælle os, hvad der er godt for os lige nu. Når visdommen/mavefornemmelsen formår at trænge igennem de mange tanker (det kræver ro), fortæller den dig måske, at musik vil være godt for dig. Når visdommen/mavefornemmelsen taler, vil du føle stor ro, mens tanker, du selv tænker ofte skaber uro og usikkerhed og ændre dine beslutninger med nye forslag om at gøre et eller andet, som heller ikke virker.

Om at skabe lidelse oven i smerten:
De to ovenstående eksempler er vidt forskellige eksempler på, hvordan du kan dine smerter det an.
Dét jeg vil sige med eksemplerne er, at dykker du ned i smerten, risikerer du at forværre din smerte ved at skabe lidelse oven i smerten. Det behøver du ikke gøre, hvis du lader være at lytte til dine tanker, for du ved allerede, at alt er helt, som det skal være, og at det bliver bedre igen. Det er intet dårligt, der varer ved altid. 

Ovenstående bygger på mine egne erfaringer. Mit liv er blevet både bedre og lettere efter, at jeg har fået øje på, at jeg selv skaber mit liv - indefra og ud. Jeg siger ikke, at jeg er blevet rask. Jeg siger, at jeg har lært at leve bedre med whiplash, end jeg tidligere har gjort, fordi jeg har gjort det sværere for mig selv.


P.S. Tanker kan også skabe stress! Og søvnproblemer! Og ......
Prøv derfor at lægge mærke til, hvilke tanker du tænker, når du har andre problemer eller når du har dårlige følelser. Måske bliver du overrasket. 

Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE