Andre muligheder for smertelindring

Andet med mulig positiv virkning på dine smerter

"No matter how many times I brake down, there is always a little piece of me that says NO, you´re not done yet, GET BACK UP".(Ukendt forfatter)

I dette afsnit kan du få råd om:

1, Halskrave
2. Varme
3. Kulde
4. Nakkestøtte
5. Hvis du har svært ved at bøje dig forover
6. Om at afbryde statiske bevægelser ved husligt arbejde og andet
7. Valg af pude
8. Indkøb 
9. Søvn


1. HALSKRAVE:

Der er ikke evidens - bevis for virkningen af - brug af halskrave. Det har været meget omdiskuteret gennem årene. En halskrave nedsætter selvsagt brugen af musklerne i din nakke og hals, mens du har den på.
Læger er dog ikke helt enige. Enkelte ordinerer halskrave i den akutte fase.

En halskrave kan have sin berettigelse, hvis du skal lave noget, der kan være meget belastende for din nakke. F.eks. at køre i bus – med hurtige og overraskende opbremsninger. Men den skal anvendes med stor omtanke og må ikke bruges som et middel til at forlænge dine gøremål i dagligdagen. Det giver altid bagslag.

Vælger du at bruge en halskrave, skal den være lavet af et blødt materiale, som støtter men ikke hindrer enhver form for muskelbevægelse i nakken. Tag den af igen, så snart den "har opfyldt sin mission".


2. VARME
:
Varme øger blodgennemstrømningen i f.eks. forkrampede muskler. Varme kan dog ikke anbefales i den akutte fase - ca. den første måned efter whiplash, da der ikke er evidens for effekten heraf. 

Nogle kan have glæde af anvendelse af varme senere i forløbet. 
Jeg selv er en af dem. Jeg anvender en elektrisk varmepude, når jeg sidder eller ligger. Når vinteren og kulden er streng, bruger jeg en såkaldt varmepose, som jeg køber hos CoolStuff. Det er en pose, der indeholder bl.a. jernpulver og andet uskadeligt indhold. Når posen åbnes, startes en kemisk proces, som udvikler varme. Posen "holder varmen" mellem 12 og 18 timer - afhænig af, hvilken pose, man køber.
Jeg tager den på under et tørklæde og går rundt med den. Det lader sig gøre, fordi den ikke fylder ret meget. Også udenfor har jeg den på. Det virker fremragende. Min bevægelighed er stærkt forøget om vinteren, efter at jeg er begyndt at anvende disse poser, som jeg køber på nettet hos Cool Stuff. Ikke alle poser virker umiddelbart; men tager du dem på, kickstartes de af varmen fra din hud.

Man kan også købe poser, som kan genbruges. De skal ”klikkes på” ca. hver 20. minut for at opretholde varmen og kan købes i sportsforretninger, der også sælger udstyr til skitur og er noget billigere i brug, hvis man kan acceptere at de ikke vedblivende varmer.

Også poser med tørrede ærter eller andet, og som kan købes i supermarkeder, kan være gode at bruge. De kan også varmes op i mikrobølgeovn.

Desuden kan man hos Matas eller Sahva købe poser med en væske, som kan varmes op i mikrobølgeovnen. De er dog ikke særligt holdbare og kan være dyre at bruge i længden.

HUSK at lægge et stykke klæde imellem hud og varmepose, uanset hvilken slags, du bruger. Ellers risikerer du at få en forbrænding.

Om natten bruger jeg en halsedisse – en høj krave, der har et stykke stof foran og bagpå. Således kan jeg holde min nakke varm hele natten. Også dette har en god effekt på mine smerter. Den bedste effekt opnås, hvis skuldrene også er dækkede.

Solen er den allerbedste varmekilde. Gå ud i solen, når den er der og bliv gennemvarm. Det giver en helt speciel god følelse af liv og velvære, synes jeg. Pas dog på solens skadelige stråler.


3. KULDE:
Anvend ikke kulde i den akutte fase, da kulde kan forsinke helingsprocessen. Kulde trækker blodkarrene sammen. Senere i forløbet kan kulde have en god effekt hos nogle, mens det forværrer smerten hos andre. Jeg bruger selv kulde, når jeg har nakkemigræne, som forværres af varme. Her hjælper kulden på smerten.
Kulde være også være godt, hvis man får akutte smerter som følge af en forkert bevægelse.
Prøv dig frem. Der er ikke andet at gøre.


Isposer kan købes i f.eks. Matas eller hos Sahva. De kan puttes i fryseren. (De kan også kommes i mikroovnen og anvendes som varmekilde).

Alternativt kan anvendes en pose frosne ærter.

HUSK at lægge et håndklæde mellem huden og isposen. Ellers risikerer du at få forfrysning i huden.

OBS! Der findes ingen evidens for, at hverken kulde eller varme virker i den akutte fase.


4. NAKKESTØTTE:
Har man smerter i nakken kan det være svært at skulle holde sit hoved hele dagen uden at få forøgede smerter. Derfor er det godt at have f.eks. en lænestol med nakkestøtte, der passer til dig.


Skal du i byen og sidde længe, kan det være en hjælp at medbringe et transportabelt rygsæde. Det vejer ingenting og kan anbringes i stort set alle stole. Jeg har købt mit hos Obus Forme på nettet. Det betyder, at jeg kan deltage i længere tid, når vi er ude om aftenen, og jeg får mindre gener efterfølgende.

For at undgå altid at slæbe et sæde med sig (det vejer ingenting, men fylder), vælger jeg ofte at finde et sted, hvor jeg kan sidde og hvile nakken op af en væg. 


5. HVIS DU HAR SVÆRT VED AT BØJE DIG FOROVER
:

Har du svært ved at bøje dig forover, når du f.eks. står ved køkkenbordet, kan du stille det, du arbejder med, op på en kasse, så det kommer op i højden. På den måde kan det være lettere både at skære og rense græntsager fx.
Når jeg f.eks. skræller frugt og grøntsager, stiller jeg affaldsspanden (som jeg har anskaffet mig frem for en, der kan hænge på skabslågen) op i køkkenvasken. Så kan jeg stå op uden at skulle bøje mig forover, mens jeg arbejder. Det virker.


6. OM AT AFBRYDE STATISKE BEVÆGELSER VED HUSLIGT ARBEJDE:
De fleste med whiplash har problemer med f.eks. at pudse vinduer, støvsuge, støve af og lignende. Det skyldes de statiske bevægelser, der foregår ved disse gøremål. Når du foretager dig sådanne gøremål, er det derfor en rigtig god ide at gøre det i mange, små etaper. Jeg holder altid flere pauser undervejs, når jeg støver af. Når jeg mærker, at musklerne begynder at spænde for meget op, holder jeg pause.
Når jeg har siddet en tid, kan jeg fortsætte. Det betyder meget for at deltage i hjemlige aktiviteter på min egen måde – frem for helt at lade være. Jeg føler mig langt mere som en del af familien. Også selv om jeg i perioder må sige fra.

Der er kun DIG til at sige fra i forhold til det, du ikke kan. Og der er kun dig til at holde pauser.
Tidligere gjorde jeg tingene færdig, for nu var jeg jo begyndt. Det gav altid problemer bagefter, så nu har jeg endelig lært at lade være og at holde de nødvendige pauser undervejs.

Også ved andet end huslige gøremål kan man have statiske bevægelser. Fx ved cykling. Jeg elsker at cykle, men undlader at gøre det, hvis vinden er slem; for da er jeg nødt til at holde ved med begge hænder. Ellers bruger jeg én hånd ad gang og lader den anden hænge ned ved siden, og retter ryggen i sadlen. 
På den måde kan jeg cykle længere. 

At male har altid hørt til en af mine yndlingsaktiviteter; men det er også blevet en vanskeligere opgave, fordi bevægelsen er ret statisk. Men jeg nøjes med at male, indtil jeg mærker stivheden i nakken komme, og så putter jeg penslen i en plastikpose, der lukkes tæt til og holder pause. 

Der kan være ting, du er nødt til at lade være med. Det kan kun du selv mærke; men der er også masser af ting, der lader sig gøre med lidt god vilje og ved at passe på sig selv! Det giver en god følelse at gøre det. 

 

7. VALG AF PUDE:
At vælge pude er virkelig en vanskelig sag. Det tror jeg, de fleste, der læser dette, ved. Min erfaring er, at en pude, der støtter godt i nakken er det bedste. Den skal være tilpas høj, så den også støtter, når man ligger på siden.

Selv bruger jeg en pude, der hedder Silvana Support.  Den kan købes med enten dunfyld eller syntetisk fyld. 
Jeg har også brugt Tempur, hvilket dog kræver et varmt soverum (over 15 grader), idet den ellers bliver meget stiv.
Der findes dog et utal af forskellige puder. Der er ikke andet for end at prøve sig frem til du finder lige præcist den, der passer til dig og som giver dig den bedste nattesøvn.
Da der ofte på facebook efterspørges, hvilke puder folk med whiplash bruger, skriver jeg her de svar, der fremkommer her: 
Wellpur Dale 40x60x12 fra Jysk
"Memory foam" købt hos fysioterapeut
Ikea
Pude med boghvedefrø, der kan formes efter nakken
Pude med Krøyer kugler
ammepude - evt. af mærket Tempur (kan formes efter nakken)
Sennsus købt hos Jysk
dunlopillo tempsmart fra f.eks. Jysk. 

Jeg tror, det er meget forskelligt, hvad man ligger bedst med. Selv om det kan være en dyr omgang, kan det være nødvendigt at prøve sig lidt frem. 

 

8. INDKØB:
Har du problemer med at handle ind, fordi du ikke kan bære poser med varer, kan du måske have hjælp af en rygsæk, der kan spændes godt fast, så du bærer byrden på dine hofter i stedet for at belaste ryg og nakke. Nogle har glæde af en indkøbsvogn på hjul. Er alternativet, at du ikke kan, er der ikke så meget at betænke sig på.

I dag er det også muligt at bestille varer til levering ved døren. Hvis du har svært ved at bære indkøb eller at køre/gå til indkøb, leveres varene udenfor. Det kan være et rigtigt godt alternativ for mange.

 

9. SØVN
Mange whiplashskadede har søvnproblemer. Det skyldes ofte, at kroppen er meget stresset. Enten pga. smerter eller stress efter ulykken/skaden eller måske spekulationer, der kan have en tendens til at dukke op, når man lægger hovedet på puden. 

Hvis du ikke kan sove pga. smerter eller andet ubehag, kan du tale med din læge om det. Hvis man har kroniske smerter, kan kroppen være så stresset, at det er meget vanskeligt at falde i søvn. 

Ellers findes der en række generelle råd til mennesker med søvnproblemer. De er uden tvivl ikke lige relevante for netop DIG; men tag det, DU kan bruge.
 
- undgå at sove om dagen. Hvil dig i stedet, hvis du er træt

- brug din krop i løbet af dagen - gå tur eller dyrk motion

- spis ikke de sidste to timer, før du går i seng (fordøjelsen arbejder)

- undgå at drikke kaffe, cola eller energidrik sidst på dagen

- drik ikke alkohol før sengetid (det virker måske umiddelbart afslappende, man kan give en dårligere søvn)

- undgå at bruge computer og sociale medier de sidste par timer, før du går i seng

- anvend evt. søvnbriller i en time eller to, før du skal sove
- indfør nogle søvnvaner og ritualer - "nu skal jeg sove ritualer"

- gå i seng og stå op på samme tidspunkt hver dag, så din krop vænner sig til regelmæssigheden

- gå kun i seng, hvis du er søvnig og undgå at lade dig stresse af klokken

- tag evt. et varmt bad, før du går i seng, så musklerne er afslappede

- læs evt. i en bog i sengen, før du sover eller bed en bøn, som Ole Henriksen gør. Andre tænker på fem positive oplevelser fra dagen

- hav en kølighed i dit soveværelse

- dyrk stilheden i soveværelset, så din krop falder til ro (sluk for TV, musik etc)
Soveværelset er kun til søvn, afslapning og sex. 

- slap af og indstill dig på, at nu skal du sove

- sov i fuldstændigt mørke, brug eksempelvis sovebriller eller mørklægningsgardiner

http://mindly.dk/artikler/10-gode-raad-mod-soevnloeshed
http://www.madforlivet.com/viden-og-forskning/saadan-sover-du-bedre/ En læge, Andrew Weil, har udviklet en speciel måde at trække vejret på, som skulle føre til en hurtig søvn. 
Metoden hedder 4-7-8.
Her er opskriften: 
- sæt det yderste af tungen mod "højderyggen" af ganen - lige bag fortænderne og lad den blive der
- tæl til fire, mens du ånder ind gennem næsten med lukket mund
- hold vejret, mens du tæller til syv
- ånd ud gennem munden, mens du laver en "whoosh"-lyd samtidig med, at du tæller til otte
Det hele foregår indenfor et åndedræt. 
Gentag tre gange mere! 

På nedenstående link er der en lille video, du kan se, hvis du er i tvivl om metoden.

Kilde: http://underholdning.tv2.dk/viral/2015-01-27-gaar-verden-rundt-tricket-der-faar-dig-til-at-falde-i-dyb-soevn-paa-et-oejeblik

 

HAR DU FLERE FORSLAG TIL, HVAD MAN MAN GØRE FOR AT LETTE HVERDAGEN MED SMERTER, ER DU MEGET VELKOMMEN TIL AT SKRIVE I MIN GÆSTEBOG.

Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE